Zoektocht naar de passende beurs

beurs beurzen Duitsland zoeken

Duitsland is wereldwijd beursland nummer 1! Twee derde van de toonaangevende internationale vakbeurzen vinden hier plaats. Daarnaast worden elk jaar honderden nationale en regionale beurzen georganiseerd. Om in Duitsland een vaste voet aan de grond te krijgen, ligt het dus voor de hand om jouw bedrijf en jouw producten op een Duitse beurs te presenteren.

Hoe vind ik een geschikte vakbeurs in Duitsland?

Het vinden van een geschikte beurs blijft een uitdaging, vooral omdat er zo’n groot aanbod is. In een interview hoorde ik een Nederlandse ondernemer zeggen “We stonden op de Grüne Woche in Berlijn maar wisten niet dat het een consumentenbeurs was”. Dit is natuurlijk super vervelend als je eigenlijk op zoek bent naar nieuwe zakenpartners en B2B klanten. Een ander voorbeeld is dit besef: “We stonden op de juiste beurs, maar in de verkeerde hal.” Beurzen in Duitsland zijn duidelijk groter dan in Nederland. Het beursterrein bestaat uit meerdere hallen met verschillende onderwerpen. De bezoekers zullen niet de hele beurs aflopen, maar zich op een of twee hallen focussen. Met een stand in de verkeerde hal mis je een hoop kansen.

Stap 1: bepaal het doel van jouw beursoptreden

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte beurs, is het bepalen van het doel van je beursoptreden cruciaal. Ben je bijvoorbeeld actief in de voedingsmiddelbranche en ben je op zoek naar Duitse consumenten? Dan zal de Grüne Woche in Berlijn een goede optie zijn. Maar ben jij geïnteresseerd in nieuwe zakenpartners en B2B klanten, dan is de ANUGA in Keulen beter geschikt. Wil je jouw bestaande klanten en zakenpartners ontmoeten? Dan moet je naar dé toonaangevende beurs uit je branche gaan. Wil je de reactie van potentiële Duitse klanten toetsen? Dan is een kleinere regionale beurs misschien beter geschikt.

Stap 2: maak een long list

Helaas bestaat er niet één database waar alle Duitse vak- en consumentenbeurzen in staan. Een goed overzicht van vakbeurzen biedt de database van brancheorganisatie AUMA . Deze database beschikt over een handige zoekfunctie. Zo kan je doelgericht zoeken naar beursnaam, beursorganisatie, branche, locatie, zoekwoorden,…
Een andere goede bron waar ook kleinere, regionale en consumentenbeurzen te vinden zijn, is de M+A Expodatabase. Van de gevonden beurzen krijg je uitgebreide informatie: een perfecte basis voor een doelgerichte keuze.
Daarnaast kan het ook handig zijn om bij je concurrenten te kijken. Meestal publiceren bedrijven op hun website op welke beurzen zij te vinden zijn. Vooral de marktleider trekt veel publiek aan, hetzelfde publiek dat ook bij jouw stand een kijkje kan nemen.

Stap 3: verzamel informatie

Vanuit je longlist verzamel je meer informatie. Raadpleeg de website van de beursorganisatie: bekijk de exposantenlijst, welke activiteiten vinden plaats (awards, matchmaking, lezingen). Bovengenoemde databanken leveren waardevolle cijfers over aantal bezoekers, aantal exposanten, frequentie, nationaliteit, bezoekersstructuur… Met al deze informatie kan je uiteindelijk de meest geschikte beurs kiezen.

Mijn tip

Investeer tijd om de juiste beurs te kiezen. Een beursoptreden kost meerdere duizenden euro’s, dat verdien je alleen op een passende beurs weer terug. Ben je aan het twijfelen? Ga dan eerst als bezoeker naar de beurs. Dat levert alvast waardevolle informatie op en kost maar een fractie van een eigen stand.


Graag help ik u bij het vinden van een geschikte vakbeurs ==>Kijk naar mijn Beurs Diensten

Recente berichten

Deel dit bericht