Moet ik voor het exporteren naar Duitsland een GmbH oprichten?

GmbH oprichten exporteren Duitsland

Het is een typische maandagochtend. Ik heb moeite met op gang komen.

Het geluid van mijn telefoon schudt mij plotseling wakker. ‘’Goedemorgen, ik heb uw nummer op uw website gevonden en ik heb een vraagje’’, zo klinkt een vrolijke stem aan de andere kant van de telefoon.

Mijn maandagochtend is direct goed!

‘’Ik wil me sterker gaan richten op Duitsland en vraag me af of ik hiervoor een GmbH zou moeten oprichten’’. Ik ga rechtop zitten en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht: Wat een schitterend begin van een werkweek.

Hoe kan ik als Nederlandse ondernemer een GmbH in Duitsland oprichten?

Ondernemers vragen me regelmatig, hoe je een GmbH in Duitsland opricht.

Zeker niet de meest boeiende vraag voor een ondernemer. Maar bij het onderwerp ‘’exporteren naar Duitsland’’ kom je deze vraag ongetwijfeld tegen. Het is de moeite waard om er goed over na te denken – moet je een GmbH oprichten, ja of nee?

In de meeste gevallen heb je voor het exporteren van je producten of diensten naar Duitsland geen GmbH nodig. Toch kiezen elk jaar talrijke Nederlandse ondernemers voor deze stap.

De voor- en nadelen van een GmbH

Met een GmbH ben je letterlijk dichter bij je doelmarkt. Je verlaagt de drempel.

Vooral in commercieel opzicht is dit een voordeel, want je oogt vertrouwd bij jouw Duitse zakenpartners. Een Duits adres, telefoonnummer en een Duitse bankrekening ronden het beeld af. Wanneer een Duitser de mogelijkheid heeft tussen een Nederlandse of een Duitse leverancier zal hij voor de Duitse kiezen. Logisch, want als Nederlander zou jij hetzelfde doen, toch?

Bij een zakenpartner met de rechtsvorm GmbH weet een Duitser bovendien precies, wat de wettelijke regels voor en de rechten en plichten van de vennootschap zijn. Daarnaast weten zij welke stappen ze moeten zetten als de zakenrelatie niet loopt zoals verwacht.

De nadelen hebben te maken met de kosten. Je hebt zowel eenmalige kosten bij het oprichten van een GmbH, maar ook lopende kosten voor administratie, boekhouding en jaarafsluiting. Deze investering verdien je normaal gesproken meer dan terug, maar je moet wel rekening houden met deze aanloopkosten.

Is het makkelijk om een GmbH op te richten?

Als je een pinguïn in het water ziet hoe elegant hij zijn rondjes draait, denk je “zwemmen is makkelijk”. Maar lopend op land geeft hij een heel ander beeld. Onhandig zet hij de ene voet voor de andere. Vliegen lukt hem al helemaal niet terwijl hij een vogel is.

Zo is het ook met een GmbH. Als je dit voor het eerst doet, ben je als die pinguïn op het land. Maar als je het aan iemand vraagt, die zich bij dit onderwerp als een vis in het water voelt – dan is het makkelijk.

Registratie bij de Duitse belastingdienst is de eerste stap, maar daarna begint het pas. Je moet een notaris vinden die je zal inschrijven bij de Duitse KvK en een advocaat die je zal aanmelden bij de lokale overheidsinstanties. Al deze registraties zijn met elkaar verweven en moeten worden gecoördineerd.

Een specialist kan je dit werk uit handen nemen. Zorg dat je iemand inschakelt, die je vertrouwt en die maatwerk levert voor jouw bedrijf.

Kort samengevat:

Het oprichten van een GmbH vergt enige inspanning, maar je wint het vertrouwen bij je Duitse klanten. En met de juiste vakkundige partner is dit zo geregeld!

Het oprichten van een GmbH is geen langdradig proces, zolang je weet hoe je het moet doen.

Wil jij een GmbH oprichten en ben je op zoek naar iemand die jou kan ondersteunen? Ik help je graag bij het oprichten van een Duitse GmbH. Ik werk nauw samen met gespecialiseerde partners, die ondernemers het werk uit handen nemen. Op die manier kun jij je richten op de activiteiten waar jij goed in bent. Voordeel: met Succes in Duitsland heb je een sparringpartner voor al jouw vragen rond het zakendoen in Duitsland. Wil je meer informatie? Neem dan contact op via telefoon of mail.

Recente berichten

Deel dit bericht