XING account: de sleutel naar je Duitse klanten

voordelen van een Xing account

“We zijn in 2021 n. Chr. De hele zakelijke wereld is lid bij LinkedIn… Helemaal? Nee! Want een regio van onverzettelijke Duitssprekende landen biedt koppig weerstand aan de overheersers. De opstandelingen zijn leden van XING. In de DACH-landen Duitsland, Oostenrijk, en Zwitserland is het leven dus niet gemakkelijk voor LinkedIn …”

 

Als je zaken doet in Duitsland kom je vroeg of laat het zakelijke netwerk XING (uitspraak: [ksing]) tegen. Nog nooit van gehoord? Lees dan eerst mijn blog “Is XING het Duitse LinkedIn?

Al jaren gaat het gerucht dat XING de dominantie van LinkedIn niet zou overleven. Net zoals de Galliërs, slaagt XING er echter nog in om de overmacht van LinkedIn te weerstaan. Vanaf het begin had XING in de DACH landen meer leden dan LinkedIn. Inmiddels groeien beide netwerken even snel, maar heeft XING 3 miljoen meer gebruikers dan LinkedIn. Die voorstand is redelijk stabiel.

In deze blog beschrijf ik de mogelijkheden van een XING account. Voor wie het geschikt is en welke meerwaarde het biedt.

 

Welke voordelen biedt een XING account?

XING is uitstekend geschikt voor bedrijven en organisaties die zaken (willen) doen met Duitse B2B klanten.

Als professioneel online platform biedt XING de mogelijkheid, om laagdrempelig met beslissers en bestuurders in contact te komen. Zo bouw je geleidelijk een netwerk in de DACH landen op. Bovendien ben je vindbaar voor je Duitse doelgroep en is het een extra kans om je bedrijf te presenteren. Net als op LinkedIn kun je op XING twee verschillende soorten pagina’s aanmaken:
Een persoonlijke pagina en een bedrijfspagina.

De mogelijkheden van LinkedIn en XING als online zakelijk netwerk zijn zeer vergelijkbaar. Een XING account kun je gebruiken voor:

  • marketing tool
  • social selling
  • recruiting
  • events

 

Handige tool voor het achterhalen van de naam van Duitse inkopers

Ook Milko – sales director van een bedrijf dat merchandising kleding ontwerpt en produceert –  heeft moeite om met de juiste personen in Duitsland in contact te komen. Hij vroeg mij om inkopers van Bundesliga clubs telefonisch te benaderen. Een snelle blik op XING met de zoekwoorden ”Einkäufer” en clubnaam levert me het gewenste resultaat op. Af en toe zelfs met doorkiesnummer en persoonlijk mailadres! Met de vraag “Kunt u me a.u.b. doorverbinden met Dieter Koch?” is de kans groter om de gatekeeper wél te passeren.

 

XING account een must-have?

Vindbaarheid voor je Duitse doelgroep is een belangrijke onderdeel van je marketing mix. Je potentiële klanten maken gebruik van verschillende kanalen en platformen, waaronder XING er een van is. Daarom raad ik iedereen met een Duitse focus aan om zowel een persoonlijk profiel als ook een bedrijfsaccount op XING aan te maken. Al met een gratis basisaccount kan je op naam, functie of bedrijfsnaam zoeken. Door het delen van updates vergroot je je vindbaarheid bij je doelgroep.

 

Kortom: In de DACH landen is XING het grootste zakelijke platform. Met een Nederlandse bril op je neus zie je dat soms over het hoofd. Bedrijven die grensoverschrijdend B2B actief zijn raad ik daarom aan, minimaal een gratis basisprofiel op XING te openen. Zo kom je laagdrempelig in contact met beslissers van Duitse bedrijven. Wie weet: XING kan zomaar dé sleutel naar je Duitse klanten zijn. Niet geschoten is in ieder geval altijd mis.

 

Open nu een XING account

Verder praten? Neem contact op om vrijblijvend te sparren.

Recente berichten

Deel dit bericht