Wat is een “Impressum”?

Impressum is belangrijk voor Duitse website

Je komt het op bijna elke Duitse website tegen, het woordje ”Impressum”. Wat is dat eigenlijk? Moet ik als Nederlands bedrijf hier ook mee rekening houden? Of is het alleen voor Duitse bedrijven van toepassing? Hier de antwoorden en mijn advies:

Wat is een ”Impressum”?

Een ”Impressum” is in Duitsland wettelijk verplicht een geeft informatie over de eigenaar en auteur van documenten. Oorspronkelijk was dit wet voor boeken, kranten en tijdschriften bedoeld. Echter is het inmiddels ook voor websites van toepassing. Achtergrond is, dat de Duitse wetgever met het oog op consumentenbescherming de lezer van een document in de gelegenheid wil stellen de auteur hiervan te achterhalen. Zo’n informatieplicht kennen we in deze uitgebreide form in Nederland niet. Het is een beetje te vergelijken met wat we in Nederland als colofon kennen.

Is het verplicht, om een website van een ”Impressum” te voorzien?

Ja. Alle Duitse websites met een commercieel doeleinde horen volgens het Telemediengesetz van een ”Impressum” voorzien te zijn. Alleen websites met uitsluitend privédoeleinden zijn hiervan uitgenomen.

Moet een buitenlandse bedrijf op het (Duitstalige) gedeelte van zijn website een ”Impressum” hebben?

In de tekst van het Telemediengesetz is alleen sprake van Duitse ondernemingen. Echter is inmiddels door diverse uitspraken vastgelegd, dat deze regels ook voor buitenlandse ondernemingen gelden, die op de Duitse markt actief zijn. De wet is dus van toepassing voor Duitstalige websites met commerciële doeleinden.

Wat gebeurd als ik géén ”Impressum” heb?

In de eerste instantie gebeurt niets (Wo kein Kläger, da kein Richter). Maar besef wel, dat je risico loopt om aangemaand te worden. Zo’n ”Abmahnung” kan in het ergste geval oplopen tot 50.000 Euro. Iedereen, die ontdekt dat op jouw website een ”Impressum” ontbreekt, kan je aanmanen. Denk aan een boze klant of een afgunstige concurrent.

Advies => ALTIJD ”Impressum”

Mijn advies: Zet altijd een ”Impressum” op je Duitstalige website. Het kost maar een kleine moeite en je bent verzekerd tegen ”Abmahnungen”. Bovendien wekt het bij de Duitse klant vertrouwen. Achter jouw website verbergt zich geen juridische constructie maar echte personen!

 


Expertise nodig bij het oprichten van een Duitse website?
==>Kijk naar mijn diensten.

Recente berichten

Deel dit bericht