Waarom voor Duitsers VERTROUWEN in een zakenrelatie zo belangrijk is (cultuurverschil deel 2)

vertrouwen-cultuurverschil-kwaliteit

Vertrouwen is de basis van elke goede relatie. Dit geldt voor het privéleven, maar zeker ook voor een zakenrelatie met een Duits bedrijf. Dit punt wordt door Nederlandse bedrijven regelmatig onderschat. Maar waarom is vertrouwen zo belangrijk voor Duitsers? Om hier achter te komen is een blik in de Duitse zakenwereld en de historie nuttig.

“Made in Germany” geniet wereldwijd een uitstekende reputatie

De Duitse economie is niet voor niets wereldkampioen in exporteren. Duitse producten zijn populair in de hele wereld en hebben een uitstekende reputatie. Dit heeft een representatieve enquête van 2021 weer bevestigd. Het instituut Statista heeft samen met YouGove personen uit 17 verschillende landen ondervraagd. Het resultaat van deze enquête is een landen ranking volgens het “Made-in”-Country-Index. Duitsland staat op positie 1 van deze ranking.

*Bron: Statista

Het zwakste onderdeel bepaalt de kwaliteit

Vaak zijn Nederlandse bedrijven de toeleverancier voor de Duitse maakindustrie. Bij dit soort zakenrelaties staat op het eindproduct dan de naam van het Duitse bedrijf. De klant kent de toeleveranciers niet en legt een verband tussen de kwaliteit van het eindproduct en de naam van het Duitse bedrijf. Als een toeleverancier een onderdeel van een slechte kwaliteit levert, gaat het ten laste van de reputatie van het Duitse bedrijf. En uiteindelijk bepaalt het zwakste onderdeel de kwaliteit van het geheel.

Duitsland: een land van familiebedrijven

De Duitse economie kent een lange traditie van familiebedrijven. Vaak bestaan ze sinds meerdere generaties . Ze zijn de kern van de Duitse economie en zorgen voor stabiliteit. Familiebedrijven zijn niet alleen kleine bedrijfjes; ook echte wereldspelers zijn in handen van een enkel familie. De grootste familiebedrijven komen uit de automotive branche (BMW = familie Quandt, Volkswagen = familie Porsche en Piech, Continental = familie Schaeffler), maar ook handel (Aldi = familie Albrecht) en dienstverleners (Bertelsman = familie Mohn) zijn in handen van families. Regelmatig is de familienaam of de naam van de oprichter ook tegelijkertijd de naam van het bedrijf (Robert Bosch GmbH, Dr. August Oetker KG, Liebherr Gruppe, Fresenius Gruppe). Sommige eigenaren treden zelfs persoonlijk op in reclamespots (Albert Darboven (koffie), Claus Hipp (babyvoeding)). De boodschap in dit soort reclamespots is dat zij persoonlijk de goede kwaliteit van hun producten waarborgen. (Claus Hipp:” Dafür stehe ich mit meinem Namen“)

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard

Aan de reputatie van een bedrijf hangt in Duitsland dus niet alleen het bedrijf zelf, maar ook de goede naam van de familie. Dit verklaart waarom Duitse bedrijven zo kieskeurig zijn bij het uitzoeken van toeleveranciers. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat de hoge kwaliteit die ze zelf produceren ook door de toeleveranciers gewaarborgd wordt. Duitsers worden door Nederlanders regelmatig als Pietje Precies ervaren, maar ze hebben veel te verliezen en zijn daarom zo streng! Hun goede reputatie staat op het spel. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.